Bolagsalliansen

Så skaffar du pass till barn

Nyhet

Här förklarar vi vilka regler som gäller när du ska skaffa pass till minderåriga barn. Det är alltid vårdnadshavarna som ska ansöka om ett pass till barn. För att kunna ansöka om ett pass ska du först skaffa medgivande som visar att båda vårdnadshavarna godkänner passansökan, sedan ska du boka tid för ett pass och vid en utlandsresa måste barnet ha med sig en resefullmakt för utlandsresa.

När du ordnar med pass för barn gör du det hos polisens passexpedition. Välj en polisexpedition som utfärdar pass till barn. När du har bokat en tid ska du ta med dig ett speciellt medgivande som visar att båda vårdnadshavarna har givit sitt tillstånd till att barnet får skaffa ett pass. Det är ett krav för att säkerställa att barn inte reser utan föräldrarnas tillstånd.

Tänk på att länder har krav på resefullmakt för barn även om passet uppvisas. Resefullmakten är ett tillstånd som båda vårdnadshavarna ger i samband med att barnet ska resa utomlands.

Tre steg för en lyckad passansökan

  1. Skaffa resefullmakten här från officiella Utrikesgruppen
  2. Ladda ner medgivande för pass barn här
  3. Boka tid för pass för barn hos polisen här

Skydda barns pass och resor

Det finns extra regler för att ansöka om pass till barn och när barn reser utomlands. Tillägg i reglerna finns till för att skydda minderåriga från att hamna i riskfyllda situationer mellan landsgränserna. Se till att skydda ditt barn genom att förvara pass säkert från obehöriga. Ansök om resefullmakt när barnet ska resa utomlands.

Författare: Martin Olsson

Vi finns till för Sveriges alla företagare och backar upp våra anslutna företag till 100%

Anslut ditt företag och alliera dig med oss!

Vi erbjuder massor av tjänster till våra anslutna företag. Se vad vi erbjuder och hur vi kan backa upp dig och ditt företag.