Bolagsalliansen

Regler när du ska resa med medicin utomlands

Nyhet

Här kan du ta reda på vad som gäller när du ska ta med medicin utomlands. Du behöver tänka på att länder har regler när du ska medföra receptbelagd medicin eller narkotikaklassade läkemedel. Som krav ska medicinen du tar med dig vara för personligt bruk och avse medicinering mot din sjukdom. Länder förbjuder sällan läkemedel, dock ska du kunna bevisa att medicinen har skrivits ut av läkare för din sjukdom.

För att underlätta i tullen är det bra om du har med dig ett läkemedelsprotokoll för utlandsresa, samt ska du ha kvar din medicin i originalförpackningarna med etiketterna kvar. På etiketterna ska det framgå ditt namn. Tillsammans med ett läkemedelsprotokoll kan du uppvisa en sammanställning över den medicin du bär med dig.

För att minimera riskerna med smuggling av droger och illegala läkemedel vill länder att du styrker att medicinen du tar med dig är för ditt egna personliga bruk och för självmedicinering. Du ska kunna bevisa din medicin för tull eller annan utländsk tjänsteman som efterfrågar med inormation.

Vilka regler gäller i länderna?

Tänk på att det är ditt ansvar att kontrollera vilka regler som gäller i det landet du ska resa till. Olika länder kan ha olika regler för vilken medicin du får ta med dig. Du kontrollera enklast inresereglerna genom att kontakta landets ambassad eller myndigheter.

När du har tagit reda på vad som gäller kan du ladda ner läkemedelsprotokoll för utlandsresor. Du skaffar läkemedelsprotokollet online på officiella Utrikesgruppens webbplats.

Så laddar du ner ditt läkemedelsprotokoll

Du kan beställa ett läkemedelsprotokoll när du ska resa med receptbelagd medicin till andra länder. Du fyller i samtliga uppgifter om medicin och bilder på originalförpackningarna som du ska ladda upp. I läkemedelsprotokollet sker en sammanställning över samtlig medicin du ska ta med dig till ett annat land.

Läkemedelsprotokollet utfärdas på engelska och svenska. Du ska skriva ut och ta med dig handlingen under resan.

  1. Skaffa läkemedesprotokollet här
  2. Fyll i alla uppgifter som krävs
  3. Ladda ner och skriv ut läkemedelsprotokollet innan avresan

Författare: Martin Olsson

Vi finns till för Sveriges alla företagare och backar upp våra anslutna företag till 100%

Anslut ditt företag och alliera dig med oss!

Vi erbjuder massor av tjänster till våra anslutna företag. Se vad vi erbjuder och hur vi kan backa upp dig och ditt företag.