Bolagsalliansen

När en nära anhörig dör

Nyhet

När en anhörig dör finns det flera saker som efterlevande måste tänka på. Begravning ska ordnas, ett fysiskt eller onlinebesök till en begravningsbyrå. En del pappersarbete ska göras iordning. Eventuella arvskiften med banken ska ställas om samt en hel del annat. Ta reda på vad som är det viktigaste.

Ett dödsfallsintyg brukar vara en handling som många aktörer vill se. Det intygar att din nära anhörig har avlidit. Med handlingen kan olika aktörer du är i kontakt med först konstatera att dödsfallet har skett. Du beställer dödsfallsintyget hos Skatteverket.

När en nära anhörig dör har du möjlighet att ta ledigt från jobbet. Kontakta din arbetsgivare för att ta reda på mer gällande hur många dagar du kan ta ledigt. I vissa fall kan du få betald ledighet men inte för hur många dagar som helst. I andra fall får du ta ledigt men utan lön.

När du ska genomföra arvskifte hos banken ska du kontakta respektive bank. Om du bara känner till att den avlidne har haft engagemang i Sverige är det bra att du registrerar dig i Efterlevanderegistret som hjälper till med kontakter även utomlands för de engagemang den avlidne kan ha haft.

När någon dör vad gör man

Många får en känslostorm när en nära anhörig dör och det kan då vara svårt att ordna med allt det nödvändiga. Men om du försöker ta det lugnt och inse att du faktiskt hinner med allt så kommer det att ordna sig. Du har god tid på dig att ordna med samtliga dokument och handlingar.

Vill du ta del av den anhöriges kontakter, meddelande och eventuella framtida utbetalningar av så kallade osynliga tillgångar ska du registrera dig i Efterlevanderegistret.

Här registrerar du dig som efterlevande

Du som är efterlevande, det vill säga: mor, far, syskon eller annan släkting fyller i samtliga uppgifter om dig själv samt den avlidne online.

Klicka här för att registrera dig som efterlevande.

Författare: Martin Olsson

Vi finns till för Sveriges alla företagare och backar upp våra anslutna företag till 100%

Anslut ditt företag och alliera dig med oss!

Vi erbjuder massor av tjänster till våra anslutna företag. Se vad vi erbjuder och hur vi kan backa upp dig och ditt företag.