Bolagsalliansen

Här får du ditt resevaccin inför din semester

Nyhet

Resevaccin är en av de största anledningarna till att det idag sprids få allvarliga smittsamma sjukdomar och att så få barn dör i Sverige. Människor har vaccinerat sig i många tider och uppskattar möjligheten till att stärka sitt immunförsvar. Både för att vara starkare hemma i Sverige men också utomlands.

BOKA VACCINERING HÄR

När man planerar sin utlandsresa är känslorna på topp. Man är extra glad inför ett nytt äventyr. Kanske ska du resa till ett land med otroligt vackra stränder och god mat. Landet kanske erbjuder världen mest fantastiska natur. Allt det spännande gör att en del glömmer bort det viktiga – nämligen vaccinering.

Inför resor till andra länder är det viktigt att se över hur ditt grundskydd ser ut. Grundskyddsvaccinationer påbörjas när man är barn. I grundskyddet ingår flera vaccinationer och skydd mot bland annat stelkramp, difteri och kikhosta. Om det har gått över 20 år är det dags för påfyllnadsdoser. En dos innebär ett skydd mot samtliga tre ovan sjukdomar. Det innebär att du får ett starkare skydd under utlandsresan.

Utlandsresor innebär ofta ett högre socialt tempo än i Sverige. Vi rör oss mer på destinationen bland människor och via transportmedel. Närmare kontakt med människor kan öka risken för smittsamma sjukdomar. Bland annat därför rekommenderas specifika resevaccin beroende på vilken destinationen du ska vistas på. Därtill beroende på din ålder, tidigare vaccinering samt hur länge du ska vara utomlands.

Vanligt rekommenderade vaccinationer är mot gula febern om du ska resa till eller från ett område med hög smittorisk, stelkramp, difteri, kikhosta, polio, hepatit a, hepatit b och röda hund. Backpackers får en starkare rekommendation på vaccinering enligt vad som gäller för landets backpackers reser till. Backpackers rör sig ofta i lite enklare förhållande och i dessa områden kan virus existera.

Vaccinering

Rekommendation inför vaccinering är att du gör det helst 6 veckor för avresan så att du hinner få alla doser. Du vill väl inte ta en dos men missa den andra? Det skulle vara lite knepigt. Men en dos är alltid bättre än ingen alls.

Kontrollera alltid vad som gäller för dig och vad som är bäst för dig. Det är alltid du som bestämmer om du ska vaccinera dig eller inte.

Hoppas att du får en supertrevlig semester!

Författare: Martin Olsson

Vi finns till för Sveriges alla företagare och backar upp våra anslutna företag till 100%

Anslut ditt företag och alliera dig med oss!

Vi erbjuder massor av tjänster till våra anslutna företag. Se vad vi erbjuder och hur vi kan backa upp dig och ditt företag.