Bolagsalliansen

Föräldramedgivande Skatteverket

Nyhet

Här finns information om utlandsresor för barn och vilka tillstånd som krävs. När minderåriga ska resa utomlands ställer gränskontroller och flygbolag extra höga krav. Dessa krav finns till för att minimera riskerna med att barn ska utsättas för brott internationellt. För att säkerhetssystemet ska fungera ska vårdnadshavare gemensamt ge tillstånd till resan.

Vårdnadshavarnas godkännande ska finnas med i resetillståndet föräldramedgivande. Medgivandet styrker att minderårig har fått tillåtelse att resa utomlands. Handlingen ska visas upp till gränskontrollen i det landet minderårig ska resa till samt till flygbolaget. Om tillståndet saknas har länder och flygbolag rätt att neka resan.

Skatteverket tillhandahåller inte ett internationell resetillstånd eller sådant system som ska göra det säkrare för minderåriga att resa utomlands. Ansvaret ligger istället på länder och dess inresekontroller, flygbolag och dess kontroller vid ombordstigning samt Utrikesgruppens tillhandahållande av resehandlingar och ansökningar.

Föräldramedgivande polisen

I andra länder är det polisen eller annan myndighetspersonal som kontrollerar att alla resehandlingar är i ordning. Polisen kontrollerar noggrant föräldramedgivandet och dess innehållande uppgifter.

Om föräldramedgivandet skulle saknas och om polisen misstänker att något inte stämmer med minderårigs resa har polisen rätt att kontrollera närmare. Om polisen fattar misstankar i andra länder gäller landets lagar och regler. Sverige har små möjligheter att påverka andra länders lagar. Det är därför viktigt att man följer andra länders lagar.

Så ansöker du om föräldramedgivande

Du ansöker om föräldramedgivande på Utrikesgruppens officiella webbplats. När det finns en bestämd resa fyller du i uppgifterna om resan, vårdnadshavare och eventuell medföljande person. Klicka dig vidare till ansökan nedan.

När du har slutfört ansökan utfärdas resetillståndet och skickas till dig. Ta sedan med handlingen och visa upp i gränskontroll och till flygbolaget.

Författare: Martin Olsson

Vi finns till för Sveriges alla företagare och backar upp våra anslutna företag till 100%

Anslut ditt företag och alliera dig med oss!

Vi erbjuder massor av tjänster till våra anslutna företag. Se vad vi erbjuder och hur vi kan backa upp dig och ditt företag.