Bolagsalliansen

Föräldramedgivande – så beställer du intyget

Nyhet

Ett giltigt föräldramedgivande kan du endast skaffa hos officiella Utrikesgruppen. Minderåriga som reser utomlands ska visa upp ett föräldramedgivande. Handlingen visar att minderårig har fått tillåtelse av vårdnadshavare att resa utomlands. Krav på föräldramedgivandet kommer från länder och flygbolag. Om föräldramedgivandet saknas kan resan stoppas. Du beställer föräldramedgivandet via Utrikesgruppen.

På Utrikesgruppens webbplats beställer du föräldramedgivandet.

Minderåriga som reser utomlands utan vårdnadshavare, med en av föräldrarna eller en tredje person behöver styrka att resan får genomföras. En sådan tillåtelse skrivs under och ges av föräldrar i föräldramedgivandet.

Krav på föräldramedgivande finns bland annat för att minimera riskerna med att barn utsätts för brott. Oftast är det föräldrar som för bort ett barn, ibland utan att känna till vilka regler som gäller och i vissa fall medvetet. Det är därför extra viktigt att föräldrar känner till att det finns regler på föräldramedgivande.

Säkerhetskontroller när barn reser

När barn ska resa utomlands utförs olika säkerhetskontroller på flygplatser. Polis och andra tjänsteman kan om misstankar fattas kontrollera barns resor närmare. Det är gränskontroller som är extra vaksamma när minderåriga ska resa och kontrollerar deras underlag närmare. Detta görs för att stoppa eventuella bortföranden av barn.

Det är på vårdnadshavarnas ansvar att ha pass och andra handlingar inför och under resan.

Medgivande resa med barn

Ett föräldramedgivande innehåller bland annat ett skriftligt medgivande från icke-medföljande vårdnadshavare eller båda vårdnadshavarna om båda föräldrar har vårdnaden. Andra uppgifter som ska finna med är uppgifter om barnet och resan som godkänns.

Författare: Martin Olsson

Vi finns till för Sveriges alla företagare och backar upp våra anslutna företag till 100%

Anslut ditt företag och alliera dig med oss!

Vi erbjuder massor av tjänster till våra anslutna företag. Se vad vi erbjuder och hur vi kan backa upp dig och ditt företag.