Bolagsalliansen

Beställ areamätning – så ska du tänka

Nyhet

Om du bor i en bostadsrätt eller hyresrätt är det viktigt att fastställa den verkliga ytan med en areamätning. Vid eventuella fel i kvadratmetrarna kan du ha rätt till prisavdrag. Här förklarar vi närmare hur du kan kontrollera den exakta storleken på din bostad eller lokal.

Det är vanligt att både bostäder och lokaler har en area som avviker från den angivna. Denna skillnad kan bero delvis på genomförda ombyggnader, men främst är det felaktigt angivna kvadratmeter på grund av generöst tillämpade mätnormer.

För att säkerställa korrekt kvadratmeter är det avgörande att genomföra en areamätning. Genom denna måtning kan den faktiska kvadratytan verifieras. Efter mätningen ska du få ett mätintyg som redogör för resultatet av mätningen, inklusive information om den totala ytan som har mätts upp.

Om din bostad har felaktiga kvadratmeter

Om din bostadsrätt har färre kvadratmeter än tidigare angivet har du vanligtvis rätt till prisavdrag, vilket säljaren är ansvarig för att stå för. Bor du istället i en hyresrätt, innebär en minskad yta att din hyresvärd måste justera hyran. Detta kan dock variera beroende på omständigheterna i det specifika fallet.

Om din bostad istället är större än vad du tidigare har trott, kan du öka värdet på bostaden. Varje ökad kvadratmeter innebär att värdet på bostaden ökar med priset per kvadratmeter.

Pris för areamätning

När du beslutar dig för att genomföra en areamätning är det av vikt att du anlitar en kvalificerad areamätare. En areamätare ska kunna utföra mätningar enligt den senaste standarden för att säkerställa att areamätningen är giltig.

Exempel på priser för areamätning av bostäder år 2024:

Antal kvadrameterCirka priser på marknaden
1 – 50 m²2 200 :-
51 – 90 m²2 700 :-
91 – 130 m²3 200 :-
131 – 170 m²3 500 :-
171 – 210 m²4 400 :-
211 – 250 m²5 300 :-
251 – 290 m²6 200 :-
291 – 330 m²7 100 :-
331 – 370 m²8 000 :-
370+ m²Offert

Mäta tomtarea

Areamätare kan även mäta din tomt. Att mäta sin tomt är viktigt av flera skäl. Exempel på när man utför en areamätning av tomt:

  • Fastställa gränser
  • Planering av byggprojekt
  • Fastighetsvärdering

Författare: Martin Olsson

Vi finns till för Sveriges alla företagare och backar upp våra anslutna företag till 100%

Anslut ditt företag och alliera dig med oss!

Vi erbjuder massor av tjänster till våra anslutna företag. Se vad vi erbjuder och hur vi kan backa upp dig och ditt företag.